Pe scurt
Data:   22 si 23 Octombrie 2011
Locatie:   Palatul Copiilor, Bucuresti
Program:   10:00 - 21:00
Pret intrare:   10 RON / zi
  (Cosplayerii care participa la concurs platesc doar 12 RON pt. ambele zile)
   
Transport:   RATB 312, 313, 381, 76
   
Pentru alte informatii, ne puteti contacta la contact[at]nijikon.ro
Parteneri
Euro Cosplay PlayStation MaNGAshop MGT Educational Wacom Publiland Kesenai Cosplay Gen Centrul de Studii Romano-Japoneze Liceul Ion Creanga

Cosplay

Avand in vedere ca din acest an Nijikon intra in circuitul Eurocosplay, se aduc cateva modificari usoare structurii concursului. O lista cu schimbarile importante o gasiti mai jos, dar recomandam recitirea integrala a regulilor pentru familiarizare.

 

MODIFICARI:

 

- S-a introdus in regulament preselectia pentru Eurocosplay 2012; aceasta se va desfasura in prima zi a evenimentului, in timpul repetitiilor/jurizarii pentru concursul de costume.

- Jurizarea pentru concursul de costume se va desfasura in intregime in timpul repetitiilor, in culise, castigatorii urmand a fi anuntati public dupa terminarea prezentarilor scenice.

- S-a ridicat interdictia costumelor ce au alte origini decat cultura pop japoneza (puteti veni costumati si drept personaje din serii vestice)

 

 

 

Art. 1 - Participare si inscriere

1.a: Pot participa persoane de orice varsta; persoanele sub 18 ani insa vor trebui insotite de un major sau de un parinte, care va semna pe condica de inscriere pentru persoana/persoanele pe care le are sub raspundere.

1.b: Inscrierea in concurs se va face prin formularul ce va fi pus la dispozitie pe site. Data-limita a inscrierilor este de 16 Octombrie si va fi respectata cu strictete. Orice "intarziere" nu va fi tolerata. Cererile de inscriere efectuate dupa termenul limita nu vor fi luate in considerare.

 

ANEXA: Participarea la preselectia pentru Eurocosplay 2012 este optionala, putand fi aleasa in formularul de inscriere. La aceasta proba nu pot participa decat concurentii care au implinit 18 ani (sau vor implini 18 ani pana in toamna lui 2012) Participantii la aceasta preselectie trebuie sa aiba o cunoastere cat de cat decenta a limbii engleze si trebuie sa se astepte la exigente mai mari din partea juriului.
 
 1.c: Inscrierea grupurilor va fi facuta de catre o singura persoana, preferabil un lider de grup, care va introduce in formular datele fiecarui membru. Odata inscrierea incheiata, este finala si irevocabila, asa ca fiti foarte atenti la completare. NU CERETI MODIFICARI ULTERIOARE. Insistentele vor atrage eliminarea din concurs. Daca intre timp s-a schimbat configuratia grupului, mentionati asta organizatorilor in ziua inscrierii.

  1.d: Fiecare persoana/grup se va inscrie O SINGURA DATA. Inscrierile multiple (acelasi grup sau aceeasi persoana de doua ori sau acelasi grup usor modificat inscris inca odata) atrag dupa sine anularea tuturor inscrierilor acelui grup/acelei persoane.
 
 1.e: Inscrierea la concursul de costume se limiteaza la un costum/participant.
 
 1.f: La completarea formularului va fi uploadata o arhiva ce va contine urmatoarele:
 
 Pentru concursul de costume:

Doua-trei poze cu personajul la care se face cosplay. Pozele sa fie lizibile, la calitate buna si sa se distinga in detaliu costumul personajului. Cu cat costumul e mai complex, cu atat e mai important ca pozele sa fie detaliate.
Un clip de sunet scurt (aproximativ 30 de secunde, nu mai mult de 40 de secunde), pe care participantul va intra pe scena. Sunetul sa fie preinregistrat in format .mp3 la 128, 160 sau 192 kbps cu bitrate constant (CBR).
Optional, cateva poze facute de-a lungul realizarii costumului, cu acesta in diverse stadii de finisare. In cazul in care costumul tau este atat de bun incat nu se poate deosebi de unul realizat profesional/cumparat, aceste poze pot ajuta juriul sa te puncteze pentru asta in loc sa te elimine din concurs, asa ca aceste poze sunt relativ importante.


 Pentru concursul de reprezentatii:

Sunetul scenetelor, preinregistrat in format .mp3 la 128, 160 sau 192 kbps cu bitrate constant (CBR). Durata lor va tine seama de limitele de timp de la punctul 2.c.


 1.g: Nu va inscrieti cu CNP-uri false. Orice persoana care se inscrie cu un CNP fals va fi automat scoasa din concurs.
 
 1.h: Participantii inscrisi isi vor putea ridica legitimatiile de concurs atat vineri dupa-amiaza, incepand cu orele 16.00, cat si sambata, pana in orele 12.00.

 

 

Art. 2 - Jurizarea si desfasurarea concursului

2.a: Concursul de cosplay din cadrul Nijikon 2011 va fi impartit in trei sectiuni:

- Concursul de costume; in cadrul acestuia se vor evalua calitatea si complexitatea costumatiilor.

- Concursul de reprezentatii; in cadrul acestuia se vor puncta scenetele realizate de cosplayeri.

- Preselectia pentru Eurocosplay 2012; Aceasta va hotari cosplayerul care va reprezenta Romania la Eurocosplay 2012.


 2.b: Concursul de costume va avea doua etape, jurizarea si prezentarea scenica. Jurizarea va avea loc sambata, in timpul repetitiilor, scopul ei fiind examinarea in detaliu a costumului si notarea acestuia, precum si asemanarea cosplayerului cu personajul; prezentarea scenica va avea loc sambata dupa-amiaza, dupa terminarea jurizarii. Notele finale si clasamentul vor fi facute publice dupa terminarea prezentarilor scenice.

 

2.b anexa: Preselectia pentru Eurocosplay se va efectua in timpul jurizarii costumelor. Participarea la aceasta proba nu afecteaza notele de la celelalte probe, dar participantii trebuie sa aiba o cunoastere cat de cat decenta a limbii engleze si trebuie sa se astepte la exigente mai mari din partea juriului vizavi de aceasta proba. Pe scurt, finalistul pentru Eurocosplay va fi ales din randurile participantilor la proba de costume care au bifat aceasta optiune in formularul de inscriere. Acesta va fi anuntat dupa incheierea concursului de costume din prima zi a conventiei.

 
2.c: Concursul de reprezentatii va avea loc duminica dupa-amiaza, dupa terminarea repetitiilor. Jurizarea reprezentatiilor va avea loc in timpul desfasurarii concursului. Castigatorii vor fi anuntati dupa incheierea reprezentarilor scenice, impreuna cu clasamentul celor mai bune 5 reprezentatii.
 
FOARTE IMPORTANT:
 Scenetele vor avea o limita de timp in functie de numarul de participanti. Astfel:

1-2 participanti = 2 minute
3-5 participanti = 4 minute
6-10 participanti = 6 minute


 2.d: La concursul de costume jurizarea va fi efectuata dupa un barem ce ia in considerare printre altele complexitatea costumului (dificultatea realizarii lui, numar de accesorii), calitatea realizarii lui (materiale, cusaturi, croiala, calitatea accesoriilor etc.), efortul depus in realizarea costumului (ce procent din costum a fost realizat de participant vs ce accesorii au fost cumparate sau realizate de altcineva s.a.m.d.) si fidelitatea generala (asemanarea cu originalul a costumului si a cosplayerului).
 2.e: La concursul de reprezentatii jurizarea va lua in considerare calitatea scenetei (coregrafie, interpretare, sincronizare, originalitate) precum si complexitatea ei.
 2.f: La concursul de reprezentatii nu se aplica restrictiile de la punctul 3.a, dar toti participantii trebuie sa aiba o costumatie minima.
 2.g: Notele finale date de juriu sunt irevocabile si indiscutabile.
Orice comentariu sau cearta ulterioara din partea vreunui participant pot atrage dupa sine descalificarea cosplayerului sau grupului din care face parte acesta. De asemenea, discutiile denigratoare la adresa oricarui concurent sau orice afirmatii care submineaza deciziile juriului pot fi sanctionate nu doar cu descalificarea din concurs, ci chiar cu interzicerea accesului la orice alt concurs de cosplay organizat sub egida Nijikonului.

 

Art. 3 - Politica armelor si costumatiilor

3.a: Pentru a fi admise in concurs, costumele TREBUIE sa fie realizate in regim neprofesional. Prin neprofesional se intelege un costum realizat de catre participant, de catre un membru din grupul participantului sau de un membru al familiei, cu sprijinul participantului. Accesul in concurs pentru costumele cumparate sau realizate la comanda, in mod profesional, este STRICT INTERZIS. In situatia in care un costum este realizat/are facut designul de altcineva decat participantul, este recomandat ca designerul sau realizatorul sa fie prezent la jurizare, pentru a putea raspunde la intrebarile juriului. Singurele exceptii se fac in cazul costumelor care au UNELE accesorii sau piese cumparate, cu conditia ca cea mai mare parte a costumului sa fie realizat manual. Este foarte important sa se tina seama insa ca acest lucru va afecta punctajul final. Aceasta regula nu se aplica la concursul de reprezentatii.
 
3.b: Incepand din acest an se ridica interdictia costumelor ce au alta provenienta decat manga/anime/cultura pop japoneza. Vor fi admise costume din orice sursa atata timp cat sunt suficient de complexe/distincte incat sa fie demne de un concurs de cosplay. Costumele crossover (inspirate din mai multe personaje) vor fi admise, atata timp cat se incadreaza in reguli si se ofera juriului o explicatie detaliata a surselor la evaluare.
 
3.c: Costumatiile trebuie sa prezinte un minim de decenta. Avand in vedere ca Nijikon primeste vizitatori de toate varstele, atat costumele cat si reprezentatiile trebuie sa se incadreze in normele unei audiente generale. Implicit, costumatia minima trebuie sa fie cel putin un costum de baie. Lenjeria tanga, transparenta sau minuscula va fi in mod obligatoriu acoperita de pelerina/pantaloni scurti/fusta/rochie/etc.
 
3.d: Costumatiile foarte simple (care se gasesc si in viata de zi cu zi, de personaje de genul Light, L) vor fi admise in concursul de costume. Tineti seama insa ca veti fi dezavantajati de concurentii cu costume complexe si mult mai lucrate, iar acest lucru se va reflecta in punctaj. Articolul 3.a se aplica si in cazul acestor costume.
 
 3.e: Conform legislatiei suntem nevoiti sa punem unele limite in ceea ce priveste accesoriile permise in cadrul concursului:

Sabii , cutite , shuriken etc.: Confectionarea lor se va face pe cat posibil din materiale non metalice. Sunt permise in anumite cazuri si din metal dar este obligatoriu sa fie tinute in huse si sa nu fie aratate in public (exceptie facand scena unde are loc reprezentatia). In mod obligatoriu obiectele metalice sa nu prezinte lame ascutite (se cere a fi tocite) si varfuri (acestea vor fi rotunjite , se aplica si in cazul confectionarii din alte materiale).
In cazul arcurilor si sagetilor: arcurile vor fi fara fir, iar sagetile fara varf. Pistoalele si alte imitatii de arme de foc sa prezinte un cerc galben sau portocaliu in varf, ce indica falsitatea lor. Nu sunt permise arme cu nici un fel de munitie(capse, bilute, bile etc) Lanturile de metal mai lungi de 20cm nu sunt premise. Daca sunt mai lungi trebuie sa fie din plastic sau alte materiale.


 3.f: Reprezentatiile trebuie sa prezinte si ele o minima decenta. Orice gesturi sau dansuri obscene ori cu sens sexualizat nu isi au locul pe scena. Nici un fel de exhibitionism nu va fi permis. Cautati sa va respectati pe voi insiva si sa respectati publicul. Bancurile cu dublu inteles (din care unul este sexual) nu sunt permise decat daca sensul non-sexual este cel putin la fel de evident ca cel sexual. Daca la repetitii vreuna din scenete va contine o sectiune ce nu se incadreaza in reguli, acea sectiune va fi scoasa din reprezentatie sau grupul va fi scos din concurs. Da, aici se incadreaza si reprezentatiile cu substrat yaoi/yuri.

 3.g: NU vom oferi niciun fel de iluminare speciala pentru scenete. Fara jocuri de lumini, fara culori, fade-uri sau alte artificii. Lumina va fi aprinsa la aceeasi intensitate pe toata durata scenetei pentru toate grupurile. NU mai intrebati.
 
 3.h: Nu va fi permis pe scena accesul cu petarde, artificii, dispozitive pirotehnice sau alte lucruri care pot periclita buna desfasurare a concursului. Pe parte de recuzita in principiu va fi disponibil un microfon pentru reprezentatie, dar e recomandat ca intregul dialog (daca exista) sa fie preinregistrat. Recuzita adusa de cosplayer este permisa, atata timp cat nu este excesiv de grea si nu poate provoca daune. Nu va vom oferi mobilier. Nu cereti. Este posibil sa fie disponibile scaune, dar nu luati acest lucru in considerare cand va dezvoltati sceneta.
 
 3.i: Sunt strict interzise saritul de pe scena, fugitul in public sau alte cascadorii care pot rani participantul ori vreun spectator.

 

Art. 4 - Clauze si termeni finali

4.a: Inainte de inscriere, participantii se vor asigura ca au citit in intregime si inteles regulile. Pentru orice nelamurire adresa contact[at]nijikon.ro va sta la dispozitie.
 
 4.b: Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica regulile fara o instiintare prealabila. In caz de modificari majore insa vom face tot posibilul de a anunta pe site schimbarile.

 4.c: Toate detaliile legate de desfasurarea concursului neprevazute in aceste reguli vor fi lamurite la fata locului. In caz de urgenta, adresa din primul paragraf va sta la dispozitie.
 
 4.d: Prezenta cu costume care au participat si la alte concursuri este descurajata.
 
 4.e: Orele exacte intre care se vor desfasura jurizarile, concursurile si oricare alte etape vor fi afisate pe site si vor fi respectate cu strictete. Intarzierile nu vor fi tolerate.
 
 4.f: Inscrierea in concurs presupune citirea in intregime a regulilor, intelegerea lor si acceptarea lor implicita.

 

Inscrierile au fost inchise.